مطالعات خط مشی آموزشی

به سوی تمهید ساختار و نظام عادلانه آموزشی به عنوان مقدمه امر تعلیم و تربیت

مطالعات خط مشی آموزشی

به سوی تمهید ساختار و نظام عادلانه آموزشی به عنوان مقدمه امر تعلیم و تربیت

طبقه بندی موضوعی

سند برای سند

شنبه, ۹ ارديبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۲۶ ب.ظ
ادبیات مدیریت از سالیان دور تحت تاثیر مفاهیمی همچون برنامه‌ریزی، تدوین راهبردها، شناسایی نقاط قوت و ضعف، آئین‌نامه و.... بوده است. اگرچه این مفاهیم خود در بستر دغدغه‌ها و نیازهای خاصی شکل گرفته‌اند اما به نظر می‌رسد کاربردی حداکثری در شرایط زمانی و مکانی مختلف داشته باشند.

اما نسخه پیشرفته چنین دیدگاهی- که شاید عمری بیش از 10 سال نداشته باشد- فرهنگ تدوین اسناد بالادستی و منشورها و نقشه‌های متنوع در بین دستگاه‌های مختلف اجرایی و نظارتی کشور است. بطور طبیعی آموزش و پرورش رسمی کشور نیز به تناسب شرایط و عدم وجود یک نقشه حرکت منسجم و همه‌جانبه همیشه تحت تأثیر امواج تغییر دولت‌ها و مدیران بوده است. صرفنظر از مسیر طی شده تا آماده شدن سند تحول بنیادین(که خود داستان جالب و آموزنده‌ای دارد) بالاخره این برنامه راهبردی در سال 90 تصویب نهایی و تبدیل به نوعی قانون برای آموزش و پرورش کشور شد.
نکته قابل توجه و مهمی که در مسیر فعلی قابل مشاهده است، عدم توجه به جنبه‌های اجرایی و تأکید بر صرف تدوین سازوکارهای متنی برای تحقق چنین راهبرد کلانی است. اگرچه شاید خلأ نظری در عرصه آموزش و پرورش رسمی تاحد زیادی برطرف شده اما خلأ اجرایی و اقتضائات تحول اساسی در ساختار عظیم و گسترده‌ای همچون آموزش و پرورش هنوز مغفول است. مصداق بارز این غفلت را می‌توان در مواردی همچون اجرای شتابان طرح 6-3-3، بحث هدایت تحصیلی، آموزش مهارت‌ها و.... مشاهده کرد. طرح‌هایی که در جایگاه خود دارای اهمیت زیادی هستند اما فقدان مکانیسم اجرایی متناسب و سایه سنگین بوروکراسی شدید اداری آنها را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.
در این میان، نقش و جایگاه دو عنصر بسیار چشمگیر است:
•  قوه عقلانی رساندن تدریجی و صحیح برنامه به اقدام
•  مکانیسم شاخص‌ها به عنوان ابزار مهم هدایت و ارزیابی اقدام
اتفاق نظری که خود تدوین کنندگان سند تحول در رابطه با عدم موفقیت کامل آن دارند خود گواه روشنی برای عدم وجود و استفاده از سازوکارهای خط‌مشی‌گذارانه و تحلیل‌گرانه در رابطه با اجرا و تحقق آن است. شاید یکی از نقاط قوت سند 2030 از منظر مدیران این وزارتخانه، استفاده از شاخص‌ها برای ارزیابی مجموعه اقدامات عملیاتی و عملکرد مجریان در بازه‌های زمانی مشخص باشد.
بنابراین باید تصریح کرد که گام گذاشتن به مرحله پساسندنویسی، تزریق نگاه‌های تحلیل‌گرانه و گسترش ادبیات آن در عرصه خاص آموزش و پرورش جزو ضروریات است. عناصری که نقشی مهم در حیات یا ممات سند تحول بنیادین خواهد داشت.
در مورد این موضوع هنوز بحث‌ بسیار است......

نویسنده یادداشت: علیرضا سجادیه

  • ۹۶/۰۲/۰۹
  • میثم حاجی قربانی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی